Ajurveda proti TKM

Ajurveda proti TKM

Podobnosti in razlike

Tradicionalna kitajska medicina ali na kratko TKM prihaja iz Kitajske, ajurveda pa iz Indije. Znanja so stara tisoče let in vidita telo in um kot neločljivo enoto. Celostni koncept tako temelji na obeh tradicijah.

Kaj je TKM?

TKM temelji na triadi jin, jang in či. Jin in jang se pogosto razlagata kot nasprotja v naravi, na primer kot žensko proti moškemu. Vsako funkcijo v telesu in vsako bolezen lahko razdelimo na jin in jang. Ta koncept sledi petim načelom:

  • Vse ima dve plati.
  • Vsak jin in jang je mogoče razdeliti na jin in jang.
  • Jin in jang ni mogoče deliti, sta medsebojno odvisna.
  • Jin in jang tudi nadzorujeta drug drugega.
  • Jin in jang se preobrazita drug v drugega, zlijeta drug v drugega.

Dinamičen odnos jin in jang je ključnega pomena za zdravje. Qi pomeni življenjsko energijo, ki teče po kanalih skozi celotno telo. Če Qi ne more neovirano teči skozi 12 glavnih in številnih sekundarnih meridianov, se to imenuje blokada. Veliko vlogo imajo masaže, akupunktura in seveda prehrana.

Podrobnosti z ajurvedo

Doše vata, pitta in kapha obstajajo samo v ajurvedskih naukih. Sestavljeni so iz petih elementov voda, zemlja, zrak, ogenj in prostor in s svojo prevlado določajo naš ustavni tip. V TKM te energije niso diferencirane.

Vendar se obe veji strinjata, zlasti ko gre za prehrano. V TKM prehrana temelji na teoriji 5 elementov, medtem ko so v ajurvedi najpomembnejše doše. Vendar imata obe znanji naslednje skupne točke:

  • Jejte lokalno in sezonsko.
  • Jejte tople obroke namesto hladnih.
  • Priporočljiva je kombinacija vseh okusov.

Moč prihaja iz središča

Obe znanji se nanašata na izogibanje ekstremom. Prehrana, življenjski slog in duh sledijo plemeniti srednji poti. To središče v telesu tvorijo želodec, vranica in hrana. V ajurvedi Agni pomeni prebavni ogenj gastrointestinalnega trakta.

Zaključek

TKM in ajurveda temeljita na nacionalni in brezčasni tradiciji. Upoštevata zakone narave. Čeprav sta stari več tisoč let, nista nikoli izgubili svoje aktualnosti. Iz obeh sistemov se lahko veliko naučimo in ju v določenih pogledih med seboj združimo.