Alternativna uporaba čaja

Alternativna uporaba čaja

Prihajajo hladnejši dnevi, kar pomeni, da večina ljudi spet prične piti več čaja. Ne želimo vas dolgočasiti s številnimi pozitivnimi učinki različnih čajev, saj ste zanje verjetno že slišali. Ali ste prav tako že slišali za različne možnosti uporabe čaja? Tukaj je nekaj izmed njih:

Kot tonik za obraz:

Obstaja nešteto različnih zeliščnih čajev in vsak čaj ima različne, a tudi pozitivne učinke na našo kožo. Nekatere vrste čaja delujejo adstrigentno, druge zavirajo vnetja ... Zato lahko čaj (v najboljši kakovosti in brez arom) uporabimo kot tonik za obraz. Nekaj posebej primernih sort:

Kot balzam za lase:

Čaj iz koprive je pravi lepotni ojačevalec las, saj ima številne pozitivne učinke na lasišče. Čaj iz koprive redno vmasirajte v lasišče in lase in tako lahko med drugim spodbudite krvni obtok v lasišču.

Za vnetje oči:

Čaj lahko olajša težave z očmi. Gospodinjsko zdravilo, ki je bilo preizkušeno že iz srednjega veka, je na primer čaj smetlike, ki je znan tudi pod imenom Evfrazija. Smetlika ima lahko protivnetne, antibakterijske in analgetične učinke in je, zato primerna za sprostitev oči.

Čaj lahko pijete ves dan, lahko pa ga uporabite tudi neposredno na očeh. Eden od načinov za to je uporaba obkladkov za oči. Čaj znova filtrirajte s filtrom za kavo, da odstranite vse delce, ki bi lahko dražili oči. Nato potopite sterilni obkladek v hladen čaj in ga položite na zaprte oči.

Kot piling:

Zeleni čaj vsebuje veliko sestavin, ki so lahko dobre za našo kožo. Zato je smiselno iz sestavin narediti piling. To je zelo enostavno, potrebujete le sestavine, ki jih verjetno že imate doma: zeleni čaj, med, olivno olje in sladkor v prahu. Učinkovine, ki jih vsebuje zeleni čaj, so proti bakterijske in protivnetne, oljčno olje ima učinek obnavljanja lipidov, sladkor odstranjuje odmrlo kožo, med pa med drugim spodbuja krvni obtok.

Sestavine:

  • 1 čajna žlička zelenega čaja
  • 1 čajna žlička medu (veganska alternativa: javorjev sirup)
  • 2 čajni žlički olivnega olja
  • ~ 6 čajnih žličk sladkorja

Najprej zmešate zeleni čaj, med in olivno olje. Nato dodamo dovolj sladkorja, dokler masa ne postane drobljiva. Zdaj preprosto nanesite piling zelenega čaja na očiščeno kožo, ga nežno vtrite in nato sperite s toplo vodo.

Kot lahko vidite, je čaj vsestransko domače zdravilo, ki nima le slastnega okusa, ampak lahko naredi veliko več. Upamo, da smo vam s temi predlogi odprli nekaj novih možnosti uporabe. Veliko veselje pri preizkušanju.