Nasveti za ajurvedske počitnice

Nasveti za ajurvedske počitnice

Božič je čudovit. Združi se družina, ljudje skupaj jedo in svoj čas preživljajo skupaj. A tudi ta čas je stresen. Poleg stresa ob darilih se pogostimo tudi s tem, kar je potrebno. Za mnoge ljudi je preveč hrane preprosto stresno. Počutite se počasno in utrujeno ali prejmete težave z želodcem. Nič čudnega, še posebej na božič so klasične jedi ponavadi obilne ali zelo sladke.

Tukaj boste našli nekaj nasvetov, kako so počitnice zaradi ajurvede lahko manj stresne in kako se preprosto počutite dobro:

Redni obroki

Tudi če je skušnjava občasno prigrizniti nekaj piškotov se vseeno držite običajnih obrokov. Naša telesa so bitja navad. Zato bi morali imeti tri obroke na dan in jih jesti vedno hkrati. Če preskočimo obrok ali če pojemo preveč, potem agni, prebavni ogenj, oslabi.

En glavni obrok

Glavni dnevni obrok je treba sprejeti opoldne. Idealen čas je med poldnevom in 14. uro, ker je takrat prebavni ogenj najmočnejši. Ker je glavni obrok za kosilo in le majhen del zvečer ima to pozitiven stranski učinek, tako bolje spite.

Ne prenajedajte se

Kot smo že omenili je skušnjava prigrizkov znova in znova prisotna. Nič čudnega saj je vse tako slastnega okusa, hrana, ki se za božič skuha za družino. Na žalost prebavi delamo slabo uslugo. Zato bi se morali ustaviti, ko nismo več lačni in ne samo takrat, ko več ne moremo pojesti niti grižljaja.

Podpirajte Agni

Prebavni ogenj Agni je pomemben, da lahko naše telo predela in izkoristi hranila, ki jih zaužijemo s hrano. Na žalost na Agni vpliva veliko stvari. Ena točka so na primer umetni aditivi za živila, kot so barvila ali arome. Vse to zavira našo agni, zato je dobro, da čim več skuhate zase. Poleg tega s sladkorjem ne smemo pretiravati in poskušamo jesti samo sveže pripravljene jedi. Nekaj ogretega vsebuje veliko manj prane, ajurvedske življenjske energije, ki je človek ne more zaužiti dovolj

Ajurvedska darila

V ajurvedi igrajo počitek in sprostitev osrednjo vlogo kar lahko podarimo tudi za božič. Vse kar moramo storiti je razmisliti o tem kaj bo oseba, ki prejme darilo, trenutno najverjetneje potrebovala. Izbira možnosti je zelo velika, od ajurvedskih bonov za nego kože in masažnih bonov do slastnih začimb. Za vsakogar se najde nekaj.

Gibanje pomaga

Ljudje so v resnici v ravnovesju samo takrat, ko sta telo in duh usklajena. Seveda to deluje le, če skrbimo tudi za svoje telo. Telesna aktivnost je pogosto zanemarjena, zlasti med prazniki. Zakaj bi šli na sprehod ali telovadbo, ko vam ni treba in tudi vreme zunaj ni prav nič lepo?

Kljub temu vsi vemo, kako dobra telesna aktivnost vpliva na telo. Prisluhnite svojemu telesu: če se počutite počasne in težke, takrat je malo vadbe kot nalašč za vas. Najbolje je, da se po glavnem obroku sprehodite.

Duh šteje

Prazniki so za marsikoga stresen čas z malo počitka. Kolikor se je lepo ukvarjati se z družabnimi dejavnostmi, navsezadnje prinašajo energijo in veselje, pomembno pa je tudi najti mir. Zato si med počitnicami vzemite nekaj časa zase, kjer se boste lahko umaknili in spet našli svoje notranje središče.

Želimo vam vesel božič in srečno novo leto.