O Agni - prebavnem ognju

O Agni - prebavnem ognju

Pogosto rečemo - smo tisto kar jemo. Toda v ajurvedi je videti nekoliko drugače. Po ajurvedskem nauku smo tisto, kar prebavljamo. In naš sodoben način življenja lahko ovira naše načrte. Oglejmo si na primer solato iz ohrovta ali zelene smutije. Te pripravljene jedi/pijače so trenutno zelo modne, so polne vitaminov in drugih hranil. Toda samo zato, ker vsebujejo toliko dragocenih sestavin, ne pomeni, da jih naše telo absorbira, ko jih zaužijemo. Da bi lahko v celoti izkoristili hrano, ki jo zaužijemo, jo moramo tudi v celoti prebaviti.

In tu nastopi osrednji koncept ajurvedskega učenja: Agni, prebavni ogenj. Predstavljajte si majhen ogenj, ki "gori" v našem želodcu in črevesju. Cilj je ta ogenj podžgati, ne da bi bil prevelik ali zadušen. Vsakdo hrano prebavi drugače. Ko človek popije zeleni smoothie, lahko to pomeni velik, moker kos lesa, vržen na ogenj, ki ga zaduši. Kar lahko dolgoročno povzroči velike težave. Za druge ljudi, ki imajo po naravi močan Agni je lahko smoothie enostavno prebavljiv in jim dobro koristi.

Prebava je tisto, kar šteje

Kako torej ugotoviti ali lahko nekatera živila dobro prebavite? Ni tako zapleteno. Po jedi bi se morali počutiti zadovoljno in energično. Kmalu po prebujanju bi morali čutiti lakoto in prebava bi morala delovati dobro in redno. Če pa se po jedi počutite utrujeno, izčrpano, boleče ali slabo, je to znak, da se hrana ne prebavi pravilno. Drugi znaki so lahko izguba apetita, napihnjenost, zaprtje ali driska.

Dobro in slabo za naš agni

Poleg lastne konstitucije in hrane, ki jo ustrezno izberemo je Agni najpomembnejši dejavnik pri odločanju, kaj in kako naj jemo. Na Agni lahko vplivajo naslednji dejavniki, zato se jim moramo izogibati:

 • preveč hrane
 • premalo prehranjevanja (podhranjenost)
 • jesti isto hrano vse leto, ne glede na letni čas
 • pitje preveč vode med obroki
 • premalo spanja
 • pomanjkanje gibanja
 • neredni obroki (čas)

Hkrati lahko vendar nekaj naredimo za naš agni. Tukaj imamo pripravljenih nekaj nasvetov:

 1. Prisluhnite svojemu telesu. Če niste lačni, ne jejte ničesar.
 2. Uprite se želji, da bi ves dan jedli majhne prigrizke, ko niste lačni. Naše telo potrebuje čas, da prebavi zadnji obrok, preden jeste ponovno.
 3. Pred vadbo je najbolje počakati dve do tri ure po obroku, sicer telo ne bo imelo dovolj časa za popolno prebavo hrane.
 4. Poskusite jesti v sproščenem vzdušju. Torej brez računalnika ali pametnega telefona. Med jedjo uživajte v miru in tišini. To je neizmerno osvežujoče.
 5. Pomembno je, da uživate hrano, ki ustreza vaši doši (vata, kapha, pitta = povezave do drugih člankov, objavljenih letos) in tako ohranite telo v ravnovesju. Prav tako bi morali jesti sezonsko in v pravih obrokih - ne preveč.
 6. In nikoli ne pozabite: v okusu hrane je potrebno uživati, sicer resnično ni zabavno.