Ajurveda za vso družino

Ajurveda za vso družino

Nasveti za ajurvedski vsakdan

Ajurveda nikakor ni omejena na določeno starostno skupino. V nasprotju z nekaterimi predsodki je ajurvedo enostavno vključiti v vsakdanje družinsko življenje. Tudi glede na vrsto primerne prehrane vam ni treba kuhati dodatno za vsakega družinskega člana ali vseh prepričevati o ajurvedskem načinu življenja. Ravno nasprotno, zdravje in prehranjevanje morata biti zabavna.

Dieta kot osnova

Nedvomno igra kakovost hrane pomembno vlogo pri pripravi jedi. Toda čustveno komponento, to je razpoloženje in namen s katerim je hrana kuhana, je mogoče okusiti tudi v jedeh. Otroci s hrano vsrkajo ljubezen in dobro voljo.

Upoštevate lahko tudi naslednje nasvete, ki se osredotočajo na ajurvedo in jih je običajno mogoče enostavno izvajati za vso družino:

  • Kupujte regionalne izdelke.
  • Vedno uporabljajte sveže sestavine.
  • Bodite pozorni na uravnoteženo raznolikost okusov - sladko, kislo, grenko, slano, ostro, trpko.
  • Pripravite si tri obroke na dan, vsaj eden naj bo topel.
  • Vsak obrok naj bo sestavljen iz štirih oblik in naj bo užiten, žvečljiv, piten. To zagotavlja elementarno ravnovesje.
  • Začnite s sladko ali kislo hrano in končajte z grenkimi in adstringentnimi snovmi.

Na splošno je pomembneje paziti na uravnoteženo prehrano in jesti v sproščenem vzdušju. Vseh doš ni potrebno postreči hkrati.

Redni rituali in kvaliteten čas

Ajurveda poleg prehrane ponuja različne načine za krepitev harmonije in ravnovesja celotne družine. Primer tega so skupni rituali v katerih sodelujejo vsi družinski člani. Otrokom dajejo podporo in varnost. Večerni sprehod, skupno sestavljanje uganke, skupno kuhanje ali celo joga so kot nalašč za to.

Ukvarjanje drug z drugim

Ni vam potrebno spreobrniti vsakega družinskega člana in vsem vsiliti ajurvedska načela. Namesto tega gre za to, da ste zadovoljni s svojim načinom življenja in sledite tej poti zase. Vaše notranje ravnovesje vam omogoča, da se drugače odzivate na konflikte in nesoglasja, kar vaši družini koristi.

Pomemben vidik ajurvede pa je tudi kultura pogovora v družini. Odkrita komunikacija, v kateri se odrasli za svoje napake tudi opravičijo, kar je pomembno in prispeva k harmoniji v družinskem življenju. Zavestna kultura pogovora omogoča družinskim članom, da se o temah odkrito pogovarjajo, kar med lastne štiri stene vnese zdravo in harmonično vzdušje.