Čiščenje nosu z Jala Neti

Čiščenje nosu z Jala Neti

Jala Neti je tehnika, ki se uporablja za čiščenje sinusov. Sinusi se lahko zamašijo z nečistočami, kar lahko dolgoročno povzroči okužbe, vnetja in glavobole. Zaradi tega bi jih morali redno čistiti in to zelo dobro deluje z Jala Neti, ker je enostaven način za ohranjanje čistih sinusov.

Higiena nosu je pomembna

Dobra nosna higiena je izjemno pomembna, saj je slaba nosna higiena povezana s številnimi boleznimi, kot so sinusitis, migrene, glavoboli, alergije in astma.

Na srečo je neti zelo preprosta praksa, ki jo lahko izvajate kot del vaše dnevne rutine, kot npr. takoj po umivanju zob zjutraj. Traja le nekaj minut in pomaga pri lajšanju številnih težav, povezanih z nosno in sinusno votlino.

Prednosti Jala Neti

Jala Neti pomaga vzdrževati higieno nosu s čiščenjem nosnic in odstranjevanjem umazanije, bakterij in sluzi. Neti desenzibilizira občutljiva tkiva v nosu, kar lahko lajša prehlade, alergije in nekatera stanja astme. Jala Neti naj bi zmanjšal tudi različne zdravstvene težave, kot so sinusitis, migrene, glavoboli, pa tudi težave z ušesi, kot sta tiitis in vnetje srednjega ušesa. Prav tako lahko lajša težave z zgornjimi dihali, vneto grlo in suh kašelj.

Jala Neti naj bi tudi pozitivno vplivala na um, saj lajša napetost in vodi k večji jasnosti.

Kaj potrebujete

Za izvedbo jala netija boste potrebovali neti lonec, nekaj soli in vode. Jala Neti je majhna posoda z dolgim izlivom na strani, ki se med vadbo vstavi v eno od nosnic. Lahko je iz bakra, jekla, keramike ali plastike. Material ima sekundarno vlogo. Posoda je na voljo v večini trgovin z zdravjem, ki prodajajo izdelke za jogo.

Kako vaditi Jala Neti

  1. Slano vodo pripravite tako, da žlico soli zmešate z litrom tople vode. Sol naj bo v pravih razmerjih, voda pa rahlo topla, da ne draži tkiv v nosnicah. (Dodatne informacije: Neti, ki se izvaja z vodo, se imenuje Jala Neti. Vendar se lahko neti izvaja tudi z mlekom. Temu se potem reče Dugdha Neti.)
  2. V neti lonec nalijte pripravljeno slano vodo in vstavite izliv lonca v eno od nosnic. Stožec na koncu izliva je treba vstaviti v nosnico.
  3. Nato rahlo nagnite glavo in odprite usta (med postopkom naj bo dihanje skozi usta). Spremenite nagib glave do točke, kjer začne voda teči iz leve nosnice v desno nosnico. Nadaljujte, dokler v loncu ne zmanjka vode.
  4. Nato lonec ponovno napolnite s slano vodo in enako naredite iz druge nosnice.
  5. Ta postopek lahko ponavljate tako pogosto, kot želite, odvisno od vaših potreb in časa.

Ko prvič pričnete s to prakso, lahko občutite draženje v nosu, kihanje, kašljanje itd. Vendar bi to moralo izginiti po nekaj poizkusih.