Jutranja rutina z ajurvedo

Jutranja rutina z ajurvedo

Eden najpomembnejših načinov, kako v vsakdanje življenje vnesti več harmonije in zdravja, je, da pričnete vsak dan z jutranjo rutino ajurvede. To nam pomaga slediti naravnemu ritmu našega telesa (ki ga dandanes žal prepogosto ignoriramo) in tako najdemo ravnovesje, ravnotežje in zdravje. Naslednji jutranji ritual temelji na ajurvedskih tradicijah in je namenjen pomoči pri ponovni vzpostavitvi harmonije telesa, duše in duha.

1. Vstani zgodaj

Ajurveda priporoča, da vsak dan vstanete pred sončnim vzhodom ali najkasneje ob 6.00. Ko se zbudimo s soncem, se počutimo osveženi in lažje pridemo v stanje, ki telo in duha pripravi na dan, ki je pred nami.

Če spimo dlje, vstopimo v obdobje Kapha, kar lahko privede do indolence. Pomembno je tudi, da prilagodite čas zbujanja svoji lastni konstituciji. Na primer, tipi Vata bi morali vstati pred 6.30, medtem ko tipi Pitta lahko koristijo, če se zbujajo pred 5.30, Kapha tipi pa uživajo prednosti zgodnjega jutra ob 4.30.

Zgodaj zjutraj, ko je zunaj še tema, uporabite prijetno, ne preveč močno svetlobo, da se telo počasi prebuja.

2. Čiščenje

Naslednji korak je čiščenje. Ponoči so naša telesa odplaknila ama (toksine) v izločilne kanale. Pomembno je, da se jih znebite.

Pijte vodo: Začnite s pitjem kozarca sobne temperature ali tople vode, da napolnite tekočino, izgubljeno med spanjem. To pomaga tudi pri čiščenju prebavil, spodbuja peristaltiko in uravnava pH. Prepričajte se, da voda ni mrzla, saj bo to telo prisililo, da porabi energijo za ogrevanje vode. Dodajte limonin sok in začimbe, ki so prilagojene vaši doši, da povečate učinke razstrupljanja

Praznjenje črevesja: zjutraj naše telo preide od pomirjevalne in hladilne lunine energije v cikel razstrupljanja in absorpcije. Če se ne morete znebiti odpadkov prejšnjega dne, se lahko toksini ponovno absorbirajo v vaš sistem.

Čiščenje jezika: Po ajurvedi je obloga na jeziku zbirka toksinov ali ama, ki jih telo sprošča. Če želite odstraniti to oblogo, postrgajte jezik s strgalom za jezik.

Umivanje zob: Nato si umijte zobe. To je nujen korak pri čiščenju ust in odstranjevanju zobnega kamna, sluzi in drugih ama.

Očistite obraz in oči: poškropite obraz z vodo, da ustvarite občutek svežine in ga očistite. Bodite prepričani, da uporabite toplo, vendar ne vročo vodo

Čiščenje nosu (Nasya): Nagnite glavo nazaj in v vsako nosnico nanesite nekaj kapljic sezamovega, sončničnega ali zeliščnega olja. Pred nasyo lahko koristno izprati nosne poti z neti posodo (Jala Neti), da odstranimo prah, cvetni prah in odvečno sluz.

Vlečenje olja: 1-2 čajni žlički sezamovega, kokosovega ali olivnega olja držite ali vrtite v ustih približno deset do petnajst minut, da »izvlečete« bakterije iz ust in dlesni. Izogibajte se požiranju olja in ga, ko končate, pljunite v smeti. Zobe si lahko umivate pred ali po tej vadbi.

3. Nanesite olje na telo

V ajurvedi je abhyanga sestavni del jutranjega rituala. Abhyanga je samomasaža s toplim oljem, ki se običajno izvaja 15 minut pred kopanjem. Ta samomasaža poveča prekrvavitev in pospešuje razstrupljanje, mehča kožo, pomirja živčni sistem...

Če želite vaditi to obliko samomasaže, začnite z drgnjenjem olja po telesu, vključno z glavo, ušesi in nosnicami. Uporabljajte krožne gibe na okroglih predelih, kot so obraz, glava in sklepi, ter božalne gibe po preostalem delu telesa. Vedno masirajte proti srcu.

Sezamovo ali mandljevo olje je primerno za vrste Vata, sončnično ali kokosovo olje za vrste Pitta in sončnično ali gorčično olje za tipe Kapha. Jojobino olje je dobro za vse doše.

Ko končate, počakajte vsaj 15 minut, preden se kopate, da olja prodrejo globlje v tkiva. V tem času se lahko sprostite ali nadaljujete z drugimi jutranjimi aktivnostmi, kot sta joga ali meditacija.

4. Gibanje

V ajurvedi je pomembna vadba kot del jutranjega rituala. To je še posebej potrebno, če je vaš dan bolj sedeč. Joga asane so popoln način, da vadbo vključite v svojo jutranjo rutino. To zagotavlja tudi več budnosti, osredotočenosti in energije za dan ter spodbuja prebavo.

5. Meditirajte

Meditacija je pomemben del ajurvedske jutranje rutine. Jutranja meditacija pomaga ustvariti občutek umirjenosti in notranjega miru, ki ščiti pred stresorji dneva. Prav tako prinaša osredotočenost in jasnost, kar vam omogoča, da povečate svojo produktivnost čez dan.

Uporabite miren prostor, kjer se lahko udobno usedete in vas ne motijo. Po potrebi nastavite časovnik. Sprostite telo in položite roke na noge, dlani navzgor. Zaprite oči in zelo zavestno dihajte skozi nos, počasi in enakomerno. Osredotočite se na misli, ki se porajajo, ne da bi jih ocenili in ko ugotovite, da ste moteni, se nežno osredotočite nazaj na svoje dihanje. Če pričnete znova, je najbolje, da si preprosto vzamete dve minuti. Ko začutite, da vam to ni več problem, lahko čas počasi in vztrajno povečujete.

6. Kopanje

Ko končate z vadbo, je čas, da se okopate.

7. Zajtrk

Ajurveda ne pomeni le zdrave prehrane, ampak prehrano v skladu z vašo lastno konstitucijo. Vrste Vata imajo koristi od toplega, gostega, vlažnega, sladkega, kislega in slanega zajtrka; tipi Pitta se dobro ujemajo z zajtrkom, ki je hladen, gost, blag in suh ter ima sladek, grenak in adstrigenten okus. Ljudje s konstitucijo Kapha imajo koristi od hrane, ki je topla, lahka, suha in ognjena ter ima trpek, grenak in začinjen okus.

Pazite, da zajtrk jeste počasi in zavestno. Temeljito žvečite in prenehajte, ko ste siti približno 80%.

S temi koraki boste vsako jutro našli več miru in ravnovesja za dan. Najbolje je, da najprej vgradite stvari, ki so za vas najbolj smiselne. Navsezadnje vam ni treba pričeti takoj z vsemi točkami. Počasi, saj ima že majhna sprememba pozitiven učinek. S tem v mislih vam želimo veliko miru in spokojnosti z dobrim ajurvedskim jutrom.