Ajurvedski nasveti za lepo kožo

Ajurvedski nasveti za lepo kožo

Naša polt pove več kot 1000 besed. Hitro zagotavlja informacije o tem, kako živimo ali živimo v ravnovesju z okoljem ali smo pod stalnim stresom. V skladu z ajurvedskimi nauki lahko nego kože prilagodimo tudi različni konstituciji. Tukaj vam razkrijemo, kako koža zasije.

Ajurvedski tipi kože

  • Vata: Za tip kože vata so značilne predvsem fine pore in rožnato rjavkasta polt. V zdravem stanju je koža vata prožna in žametna. Sicer je krhka, razpokana in suha.
  • Pitta: Pege in madeži so značilnost tipa kože pitta. Če je pitta povečana je ta tip kože nagnjen k nečistočam, alergijam in draženju. Nasprotno pa je zdrava koža pitta mehka, topla in vsebuje zadostno količino vlage.
  • Kapha: mastna, s sebumom, limfna - koža kapha ima velike pore, kar pomeni, da se ta tip kože bori z nečistočami. Dobro obložena in robustna, vendar je v zdravem stanju.

1. Masaže

Masaže so osnova ajurvedskega znanja. Za tipe kože vata so primerne nežne masaže z orehovim, avokadovim ali sezamovim oljem. Tipi kože pitta pa bi morali bolje uporabiti hladilna kokosova ali mandljeva olja. Vrste kapha imajo koristi od olja oljne repice, žafranike ali grozdnih pečk.

2. Spanje

Dovolj spanja je pomembno za zdravo in lepo kožo. V tem času se lahko koža regenerira. Zaradi tega je priporočljiv odhod v posteljo pred 22. uro.

3. Maske in obkladki

Podobno kot pri masažah so tudi maske in obkladki sestavni del ajurvedskega znanja. Za kožo vata je treba uporabiti tople obkladke, za kožo pitta pa hladilne izdelke, kot sta peteršilj ali rožna voda. Za tip kapha so primerne parne kopeli ali zelišča, kot so ingver, kurkuma ali neem.

4. Prehrana

Prava lepota prihaja od znotraj! Prav zato je pravilna prehrana bistvenega pomena za lepo polt.

5. Redno čiščenje

Pred spanjem morate kožo dovolj očistiti. Le tako lahko odstranite odvečni sebum, prah in druge nečistoče. Prav tako je pomembno, da zvečer odstranite ličila s kože. Zato si vzemite čas za temeljito čiščenje.

6. Kopanje in prhanje

Dolgo, globoko namakanje lahko naše čute oživi. Vendar pa morate paziti, da aditiv za kopel ne izsušijo vaše kože. Pri tem vam lahko pomagajo vlažilne snovi, kot so olja ali sirotka v prahu. Poleg tega morajo biti dodatki za kopel in geli za prhanje brez alkohola.

Brez ovir za čudovito polt!