5 ajurvedskih nasvetov za vaše poletje

5 ajurvedskih nasvetov za vaše poletje

Z ajurvedo skozi vročo sezono

Brez dvoma je poletje eden naših najljubših letnih časov! Sonce nam nariše nasmeh na obraz in uživamo v mirnih večerih zunaj, počitnicah ob morju, neskončno dolgih dneh kopanja ob jezeru in še marsičem. Kljub vsemu so za marsikoga del tudi vročina, povečano potenje ali utrujenost in ležernost. Da bi se z njimi lahko bolje spopadli, smo za vas zbrali pet nasvetov, ki vas lahko dobro popeljejo skozi obdobje pitta:

1. Da se ohladite: hladilna dihalna vaja Sitali Pranayama

V vročih dneh se ne priporočajo naporni športi, kot je tek. Vendar pa obstaja nekaj jogijskih poz, ki so kot nalašč za poletje, na primer: Sitali Pranayama. S to dihalno vajo ohladite celotno telo. Poleg tega vaja zagotavlja notranji mir in sprostitev.

Izvedemo jo takole:

  • Sedite vzravnano – s prekrižanimi nogami ali na stolu, rahlo odprite usta, iztegnite jezik in ga po dolžini zvijte v »cevko«. Če to ni mogoče, lahko položite jezik za zobe na nebo.
  • Zdaj vdihnite skozi usta in v svoji domišljiji usmerite hladilni dih v trebuh.
  • Nato počasi izdihnite in vodite skozi nos. Postopek večkrat ponovite.

2. Vaš jutranji ritual s kokosovim oljem

Da boste poletje lahko zares uživali, je najbolje, da z ritualom začnete že zelo zgodaj zjutraj. Tako lahko še vedno uživate v hladnem jutranjem zraku. V idealnem primeru si umijte zobe takoj, ko vstanete z grenko zobno pasto. Nato s strgalom za jezik očistite jezik. Nato sperite usta s hladilnim kokosovim oljem. Na koncu popijte kozarec vode. Zdaj se lahko vaš dan zares začne!

3. Nosite ohlapna oblačila

Poleti ohlapna oblačila pomagajo ohranjati hladno telo. Za to sta še posebej primerna bombaž ali svila. Izogibati se je potrebno rdečim, oranžnim ali intenzivno rumenim barvam, saj prav tako stimulirajo pitto.

4. Veliko pijte

Telo potrebuje veliko tekočine, zlasti poleti, saj visoke temperature in potenje povzročijo veliko izgubo tekočine. Potrebno se je izogibati ledenim pijačam, naj bo še tako mamljivo. Namesto tega dobro deluje Jeera Water (kumina voda). V ¾ vode zavrite 1 žlico kumine in kuhajte približno 5 minut. Ohlajeno vodo pijte čez dan.

¼ lubenice lahko tudi pretlačite v pire z vejico mete in uživate v tej mešanici. Lubenice so večinoma sestavljene iz vode in so še posebej primerne za uživanje poleti.

5. Zmanjšajte pitto

Poletje je popolni čas pitte. Grenka in zelena zelenjava, kot so artičoke, je primerna za ohranjanje ravnotežja te doše. Poleti pa so popolna tudi sveža zelišča in sezonsko sadje. Nasprotno pa se je treba izogibati kislim živilom, kot je paradižnik. Po drugi strani pa se morate izogibati začinjeni hrani ali soli.

Ekipa Ayurveda10 vam želi čudovito poletje!