Med - zdravilni naravni izdelek

Poznavanje zdravilnih učinkov medu je obstajalo že v vseh starih kulturah. Zdravilne učinke tega naravnega izdelka so poznali tudi v ajurvedi.

Da čebele pridelajo kilogram medu, se morajo zelo potruditi. Da bi to naredila, samo ena čebela, bi morala sedemkrat obkrožiti zemljo. Toda med je vreden vsega truda. Za čebele je predvsem nepokvarljiva hrana in vir energije. Poleg energije ponuja tudi dodatne učinke za človeka.

V zadnjih desetletjih je nešteto raziskav vedno znova dokazalo, kar že dolgo vedo stari Grki, Egipčani in ajurvedski nauki: med spodbuja naravne zdravilne moči telesa. Toda, kako deluje?

V prvi vrsti med preprečuje rast bakterij tako, da bakterijam odvzema vodo. Obstaja tudi encim glukoza oksidaza, ki ga vsebuje med. V telesu se pretvori v razkužilo vodikov peroksid. Poleg tega ima med veliko vitaminov in mineralov, ki podpirajo in krepijo imunski sistem.

Med je v veliki meri sestavljen iz fruktoze in glukoze ter okoli 20 odstotkov vode in dobra 2 odstotka encimov. To so beljakovinske spojine, ki jih čebele zmešajo same. Te so zelo učinkovite proti bakterijam.

Med v ajurvedi

V ajurvedi se med, ki velja za izjemno živilo, uporablja v medicinske namene. V klasičnih besedilih so opisane različne vrste medu, kateremu je verjetno najbolj podoben tekoči, kakovostni gozdni med z grenkim okusom. Med pa je treba pred uporabo hraniti vsaj eno leto. Šele takrat pride do opisanih učinkov.

Čeprav je med sladkega okusa, zmanjšuje kapho. Zelo zanimiva in odlična novica za ljudi s preveč kaphe. Pomaga vam lahko celo pri izgubi teže zaradi svojih adstringentnih, sušilnih in abrazivnih lastnosti. Med razvije svoje redukcijske učinke zlasti, če ga raztopimo v topli vodi (ena čajna žlička medu na kozarec vode).

Med so v ajurvedi uporabljali predvsem za bolezni dihal. Spodbujal naj bi izkašljevanje in bil dober za glas, pa tudi proti kašlju in astmi. V klasičnih besedilih velja tudi za dobro srce in kožo. Med podpira prebavo in presnovo. V ajurvedi so ga že od nekdaj uporabljali tudi za celjenje ran.

V ajurvedi se uporablja predvsem kot nosilna snov za druga zdravila, saj krepi njihove učinke in jih prenaša globoko v telesna tkiva. Uporablja pa se tudi zgolj zaradi okusa.

Mimogrede, klasična besedila svarijo pred segrevanjem medu. To potrjujejo tudi sodobne raziskave. Nad 40 stopinjami Celzija se uničijo aromatične snovi in ​​pomembni encimi.

Po ajurvedskih spoznanjih ima segret med dolgotrajen toksičen učinek, saj kontaminira krvno tkivo, kar lahko na koncu povzroči bolezni jeter, vnetja in težave s kožo. Medu ne smemo uživati ​​v velikih količinah, sicer lahko v telesu nastanejo odpadne snovi ali pa se poveča vata.