Ajurvedska ustna higiena

Ajurvedska ustna higiena

Nasveti za sijoč lep nasmeh

Zdravi zobje in čvrste dlesni so bistveni za trenutke užitka. V kombinaciji s čistim zadahom je ustna higiena znak vitalnosti, lepote in ogledalo duše. Prav zato je ustna higiena v ajurvedskem znanju še posebej pomembna. Za vas imamo nekaj nasvetov, ki vam lahko pomagajo pri vsakodnevni negi zob in ustne votline.

Umivanje zob je priporočljivo zjutraj in zvečer. Po jedi pa je potrebno izpiranje s čisto vodo, kar je še posebej pomembno po kislih pijačah in hrani, kot je sadje ali sadni sok. V tem primeru je najbolje počakati 15-30 minut, preden si umijete zobe. Samo za ščetkanje je priporočljiva zobna pasta z veliko zelišč, ki neguje tako zobe kot dlesni.

Po umivanju zob se jezik očisti. Na jeziku se predvsem ponoči nabere veliko odpadkov, imenovanih tudi ama. Včasih jih prepoznamo kot neprijetno, opazno in vidno oblogo. Hkrati lahko te usedline povzročijo tudi slab zadah. Za čiščenje je še posebej primerno strgalo za jezik iz nerjavečega jekla. To pomeni, da lahko zobne obloge odstranimo zjutraj že v nekaj sekundah.

  • Za čiščenje primite konca strgala za jezik z obema rokama in ga držite vodoravno.
  • Nato lok plosko položite na dno jezika in nežno povlecite strgalo po jeziku od zadaj naprej. Ta postopek nekajkrat ponovite.
  • Nato izpirajte z malo vode in prav tako pod tekočo vodo sperite strgalo za jezik.

Sledi vlečenje olja, znano tudi kot ganduša. Idealno je uporabiti čisto, hladno stiskano sezamovo ali kokosovo olje. Sezamovo olje bi moralo biti "zorjeno", torej vsaj enkrat segreto na 108°C. Gandusha deluje na naslednji način:

  • V usta dajte 1-2 žlici toplega olja.
  • Olje raztresite po ustih in potegnite med zobmi.
  • Če je olje belo in penasto, ga zavrzite v papirnato brisačo ali drugo posodo. POZOR: Olja ne zlijte v odtok!

Ustna vodica po vaši izbiri dopolnjuje jutranjo rutino ustne higiene. Osveži dah in dopolni rutino.

Ajurvedska ustna higiena:

  1. Z zobno past ali zobnim prahom očistite zobe.
  2. Odstranite oblogo s posebnim kovinskim strgalom za jezik.
  3. Nekaj minut izpirajte usta z 1 žlico sezamovega olja.
  4. Za konec si dah osvežite z ajurvedsko ustno vodico, ki jo lahko uporabljate tudi čez dan in vmes.