Prehranske smernice za tip vata

ponedeljek, 23. marec 2020

Prehranske smernice za tip vata

Preberite več o tem, katere vrste sadja in zelenjave naj bi jedli tipi Vata doša ali česa se morate izogibati.

Smernice, naštete v tej tabeli, so splošne narave. Če imate alergijo na hrano, boste morda morali opraviti individualne prilagoditve. Upoštevanje teh smernic je vedno odvisno tudi od letnega časa, stopnje prevlade doše in vaše moči Agni.

Prosimo, upoštevajte: Preden korenito spremenite svoje prehranjevalne navade se posvetujte pri svojem osebnem zdravniku. Ta prehranski priročnik je samo informativne narave in ni namenjen zdravljenju bolezni, lajšanju simptomov ali preprečevanju njihovega pojavljanja.

Smernice

Tipi vata lahko na splošno jede sladko sadje, vendar se naj izogibajo suhemu sadju. Vedno bi morali jesti kuhano zelenjavo, vendar se naj izogibajo zamrznjeni, surovi in suhi zelenjavi.

Legenda:

* = zadovoljivo

Sadje

Zelenjava

Dobro

Izogibajte se

Dobro

Izogibajte se

Ananas

Jabolčni omaka

Marelice

Avokado

Banane

Jagode

Jagode

Fige (sveže)

Grenivke

Češnje

Kiviji

Kokosi

Lime

Mangos

Melone

Pomaranče

Papaje

Slive

Slive (namočene)

Breskve

Rhubarb

Rozine (namočene)

Tamarind

Grozdje

Limone

Jabolka (surova)

Hruške

Brusnice

Fige (posušene)

Granatna jabolka

Slive (posušene)

Rozine (posušene)

Lubenica

Listnato zeleno *

Cvetača *

Redkev Daikon *

Grah (kuhan)

Koromač (janež)

Stročji fižol

Zeleni čiliji

Kumare

Korenje

Česen

Zelje (kuhano)

Solata *

Koriander

Bučna

Por

Okra

Oljke, črne

Peteršilj

Peteršilj*

Redkev (kuhano)

Pesa

Gorčica zelena *

Šparglji

Špinača (kuhana) *

Špinača (surova) *

Sladki krompir

Jeruzalem artičoka *

Čebula (kuhana) *

Artičoke

Grenka melona

Cvetača (surova)

Brokoli

Kale

Olupljena hruška (sadje in listi)

Krompir, bel

Korenina repinca

Zelje (surovo)

Kohlrabi

Dandelion zelenice

Koruza (sveža)

Jajčevci

Hren

Oljke, zelene

Paprika, sladka in začinjena

Redkev (surov)

brstični ohrovt

Pesa

Pesa zelena

Zelena

Paradižnik (kuhan)

Poganjki iz pšenične trave

Čebula, surova