Ghee - kraljica vseh maščob

Ghee - kraljica vseh maščob

Maščobe so za nas ljudi bistvenega pomena. Če natančneje pogledate ajurvedske zapise, je kraljica maščob takoj prepoznavna: Ghee (izgovorjeno "Gie"). V Indiji in Pakistanu je ghee standardna oprema v vsaki kuhinji in velja za nepogrešljivega. V kuhinjah zahodnega sveta ghee še ni tako razširjen, trend pa je vsekakor v velikem porastu.

Kaj je ghee?

Ghee je maslena maščoba, ki je povezana s prečiščenim maslom. Je posebej proizveden in zato ne vsebuje mlečnih beljakovin in zelo malo vode.

Po ajurvedskih naukih ima ghee veliko pozitivnih lastnosti.

Katere lastnosti se pripisujejo gheeju?

V nasprotju s klasičnim maslom se očiščena maslena maščoba zelo dobro prenaša. Mnogim jedem se omogoča lažja prebavljivost in tako jih lahko varno zaužijejo tudi ljudje, npr. z laktozno intoleranco.

V ajurvedskem učenju je ghee zaslužen za vse vrste pozitivnih učinkov, zaradi katerih se zdi kot čudežno zdravilo. Uporablja se znotraj in zunaj v medicinske namene. Med drugim naj bi Ghee

  • spodbujal koncentracijo
  • imel razstrupljevalni učinek
  • pomagal pri slabokrvnosti
  • deloval pri ohranjanju tkiva
  • deloval protivnetno

Kot dodana zelišča se tukaj uporabljajo čili, žajbelj, cimet ali rožmarin, tako se lahko okus in učinek nekoliko spreminjata.

Za kaj se lahko uporablja ghee?

Ghee je mogoče uporabiti na več načinov v kuhinji. Primeren je za praženje, pečenje in celo globoko cvrtje, ker je zelo odporen na vročino.

Lahko naredite ghee sami?

Da, vsak si lahko sam naredi ghee. To je celo razmeroma enostavno. Potrebujete šest do osem kosov masla (po možnosti organskega), ki ga počasi stopite v ponvi in nato počasi raztopite. Tako nastane belkasta omaka, ki se začne peniti. Pena na površini se zdaj vedno znova posname.

Ghee je pripravljen, ko je vsa voda izhlapela in oborjena, zdaj je rjavkasta beljakovina potonila na dno lonca. Takoj, ko se to pojavi odstavite lonec s štedilnika. Nato prelijete zlato tekočino skozi fino sito in jo prelijete v kozarec.

Kakšna je razlika med ghee in običajnim prečiščenim maslom?

Za razliko od običajne maslene maščobe se ghee segreva veliko dlje časa. Oborjena beljakovina postane rjava in daje ghee-ju rahlo oreščkast okus.

Koliko gheeja lahko naredite iz kilograma masla?

Če skuhate kilo masla, dobite nekaj manj kot 700 gramov ghee-ja (največ). Čisti ghee je mogoče celo nekaj mesecev po odprtju hraniti v hladilniku. Kljub temu ga je treba zaščititi pred svetlobo in vročino.

Naša ponudba za Ghee izdelkov.