Ayurvedski zimski recepti: pesin humus

Ayurvedski zimski recepti: pesin humus

Pesa je zelo zdravo živilo. Vsebuje veliko vitaminov in mineralov, bogata je z antioksidanti, uravnava krvni tlak in ima tudi protivnetne lastnosti. Prav tako naj bi imela pozitivne učinke na jetra in žolčnik.

Na žalost je ni vedno enostavno vključiti v svojo vsakodnevno prehrano. Žametno mehak, humus rdeče pese je relativno enostaven in okusen način.
Recept:

Sestavine

  • 300 g čičerike, kuhane
  • 100 ml oljčnega olja
  • 100 g tahinija
  • 2 pesi, srednje veliki
  • 2 stroka česna, nasekljanega
  • 1 majhna limona
  • ½ žlice kumine v prahu
  • ½ žličke koriandra v prahu
  • ščepec paprike
  • ščepec črnega popra, sveže mletega
  • sol (odvisno od okusa)

Priprava

Operite, olupite in narežite peso. Nato v ponvi prelijemo z vodo. Pokrijte in kuhajte na srednji vročini 30 do 40 minut, dokler ne postane mehka.

Odstavite peso in pustite, da se ohladi. Prihranite malo tekočine za kasnejšo uporabo.

Zdaj vse sestavine dajte v kuhalnik hrane in pripravite pire. Da bi dobili želeno konsistenco, lahko počasi dodajate malo tekočine v kateri ste kuhali peso, da razredčite maso.

Končni humus preložite v skledo, pokapajte z olivnim oljem in uživajte.

Humus pese lahko v hladilniku hranite približno tri dni v posodi s pokrovom.