Recept Kitchari

Recept Kitchari

Kaj je Kitchari?

Kitchari pomeni nekaj podobnega mešanici in je običajno sestavljen iz dveh različnih osnovnih sestavin, riža in fižola mung dala. Je osnovna jed ajurvedskega načina življenja in različic te jedi je toliko, kolikor je kuharjev.

Kot enolončnica Kitchari izvira iz Indije in se tam pripravlja že tisoče let. Spretna uporaba začimb in zelenjave lahko povzroči uravnotežene učinke vseh treh telesnih doš.

Kitchari je hiter in enostaven za pripravo, zato je priljubljena jed za skoraj vsak življenjski slog.

Recept, ki vam ga predstavljamo danes, je še posebej hranljiv in lahko prebavljiv. Za ta recept obstajajo različne možnosti, tako da ga lahko prilagodite svoji konstituciji.

Sestavine

  • 6 skodelic vode
  • 2 žlički gheeja
  • 1 kos ingverjeve korenine, 2-3 cm, narezane ali naribane
  • 1 ščepec Asafoetide
  • 1 skodelica mung dala
  • ½ skodelice riža basmati
  • ½ čajne žličke koriandra v prahu
  • ½ čajne žličke kumine v prahu
  • ½ čajne žličke celih semen kumine
  • ½ čajne žličke gorčičnih semen
  • ½ čajne žličke kurkume v prahu
  • ¼ žličke soli
  • Peščica svežih listov koriandra

Po želji lahko dodate tudi različne vrste zelenjave, kot so bučke, šparglji ali sladki krompir. Za ta recept je primerna količina 1½ skodelice.

  • Pri konstituciji vata ali kapha: dodajte ščepec ingverja v prahu
  • Za pitto: izpustite gorčična semena

Priprava

  1. Riž in dal operite ločeno z vsaj dvojno vodo.
  2. Nato vse položite v ponev in dodajte vodi riž in dal. Vse pokrito kuhajte približno 20 minut, dokler ni vse skupaj mehko.
  3. Medtem pripravite zelenjavo, če jo želite dodati. Narežite jo na majhne koščke.
  4. Nato dodamo zelenjavo v mešanico kuhanega riža in dala ter kuhamo še 10 minut.
  5. Semena v gheeju opečemo v ločeni ponvi, dokler ne počijo. Nato dodamo še druge začimbe. Mešajte, da se lahko okusi sprostijo. Prepražene začimbe vmešamo v kuhano mešanico riža in zelenjave, čisto na koncu dodamo sol in sesekljan svež koriander.
  6. Dober tek.