Recept: Kardamom - češnjeva torta

Recept: Kardamom - češnjeva torta

Ta sočna, rahlo kiselkasta in osvežilna kardamomova češnjeva torta vam bo polepšala dan. Za to slastno torto je prostora tudi po težkem obroku, zato je idealna tudi kot sladica po božični večerji.

Zakaj? Polna je vlaknin in okusno grelnih, prebavnih začimb. Z ajurvedskega vidika se s to torto pomirja doša vata, okrepita pa se kapha in pitta. Zato, če ste tip pitta ali kapha, bi morali učinke te sladice uravnotežiti z ustreznimi drugimi živili, ki pomirjajo pitto in kapho (npr. v glavni jedi).

S to slastno kardamomovo češnjevo torto lahko v tem božičnem času razvajate svoje prijatelje in družino.

Dober tek!

Sestavine za 8 kosov:

  • 750 g češenj
  • 230 g moke
  • 225 g gheeja
  • 125 ml hladne vode
  • 3-4 čajne žličke trsnega sladkorja
  • 1 žlica pšeničnega škroba
  • 1 čajna žlička soli
  • 1 čajna žlička ingverja (posušen)
  • ½ čajne žličke kardamoma v prahu

Priprava

Priprava testa

1. Moko, sladkor in sol dajte v večjo posodo za mešanje in dobro premešajte.

2. Maslo narežite na kocke. Dodajte jih suhim sestavinam in jih vtrite s konicami prstov. Vse obdelajte, dokler ni skoraj gladko.

3. Zdaj počasi dodajte 1/2 skodelice zelo mrzle vode. S kuhinjskim pomočnikom ali leseno žlico previdno vmešajte vodo v testo, dokler se vsa moka dobro ne vmeša. Nato testo še nekajkrat pregnetite in ga stisnite v približno okroglo obliko.

4. Sedaj testo sploščite v krog in ga zavijte v folijo za živila. Testo pustite v hladilniku vsaj eno uro.

5. Testo vzamite iz hladilnika. V tem receptu je predvidena samo osnova za testo, po želji pa lahko naredite zgornjo skorjo. Če želite dodati zgornjo skorjo, boste ponovno potrebovali enako količino sestavin.

Polnjenje in končna obdelava:

1. Medtem ko je testo še v hladilniku, pečico segrejete na 160 stopinj.

2. Če delate s posušenimi češnjami, uporabite 1 1/2 skodelice posušenih češenj in 4 skodelice vode, da jih rehidrirate. Če uporabljate sveže češnje, vzemite 3 skodelice češenj in 2 1/2 skodelice vode. V srednje veliko ponev dodajte ingver, sladkor, češnje in vodo. Pustite, da mešanica eno uro vre, nato dodajte kardamom in koruzni škrob. Dušite še deset minut oziroma dokler se zmes ne zgosti.

3. Testo položite v model za torte in ga pritisnete v vogale. Pečite petnajst minut oz. do zlato rjave barve, nato pa testo vzamete iz pečice. Češnjevo zmes vlijte v model ali na testo. Ko se bo zmes ohladila se bo še naprej gostila.

4. Postrezite vroče!