Kaj je ajurveda?

Kaj je ajurveda?

Kaj je ajurveda?

Izraz ajurveda je kratica za staro azijsko teorijo zdravljenja. Ajurvedska medicina je eden najstarejših holističnih sistemov zdravljenja na svetu. Razvili so jo v Indiji pred več kot 3000 leti.

Ajurvedski nauki temeljijo na prepričanju, da sta zdravje in dobro počutje odvisna od občutljivega ravnovesja med umom, telesom in dušo. Cilj ajurvede ni toliko boj proti boleznim ampak spodbujanje zdravja, da se bolezni sploh ne pojavijo. Vendar pa je zdravljenje lahko zelo specifično za specifične zdravstvene težave.

Ajurveda in lastna življenjska energija

Po ajurvedskem znanju velja, ko so um, telo in duša v harmoniji z vesoljem, potem ste zdravi. Če pa se to ravnovesje dalj časa ruši, človek zboli. Stvari, ki lahko porušijo to ravnovesje, so genetske ali prirojene napake, poškodbe, podnebne in sezonske spremembe, starost, stres, negativna čustva, slaba prehrana ...

Tri doše

Po ajurvedskih naukih so vsa človeška bitja sestavljena iz petih osnovnih elementov: prostora (ali etra), ognja, vode, zraka in zemlje. Ti elementi določajo bistvo kamnov, pa tudi rastlin, živali in ljudi.

V človeškem telesu se združijo in tvorijo tri življenjske sile ali energije, tako imenovane doše. Te doše nadzorujejo delovanje telesa. Njihova imena so Vata (vesolje in zrak), Pitta (ogenj in voda) in Kapha (voda in zemlja).

Vsak ima edinstveno mešanico treh doš. Toda ena je običajno bolj izrazita od drugih in zato prevladujoča. Vsaka doša nadzoruje določene telesne funkcije. V ajurvedi velja, da so verjetnost bolezni in zdravstvene težave, ki jih človek razvije, povezane z ravnovesjem doš. Če niso v ravnovesju, nastanejo težave. Oglejmo si posamezne doše podrobneje:

Doša vata

Ta doša pogosto velja za najmočnejšo. Po ajurvedskih naukih nadzoruje osnovne telesne funkcije, npr. kako se celice delijo. Prav tako nadzoruje um, dihanje, pretok krvi, delovanje srca in sposobnost odstranjevanja odpadkov skozi črevesje. Stvari, ki lahko vznemirijo došo vata, vključujejo prezgodnje uživanje hrane po zadnjem obroku, tesnobo, žalost in pozen odhod v posteljo.

Ko prevladuje doša vata, je večja verjetnost, da bo oseba zbolela za boleznimi, kot so anksioznost, astma, bolezni srca, težave s kožo in revmatoidni artritis.

Doša pitta

Ta doša nadzoruje prebavo, presnovo (kako dobro razgradite hrano) in nekatere hormone, povezane z apetitom. Uživanje kisle ali začinjene hrane in preveč časa na soncu lahko moti ali postavi to došo v neravnovesje.

Ko prevladuje doša pitta je večja verjetnost, da bo oseba zbolela za boleznimi, kot so Crohnova bolezen, bolezni srca, visok krvni tlak in okužbe.

Doša kapha

Ta življenjska sila nadzoruje rast mišic, telesno moč in stabilnost, težo in imunski sistem. Moti jo lahko spanje čez dan, uživanje preveč sladke hrane in uživanje ali pitje stvari, ki vsebujejo preveč soli ali vode.

Po ajurvedi lahko s presežkom kaphe človek razvije astmo in druge težave z dihali, raka, sladkorno bolezen, slabost po jedi in debelost.

Ajurvedski tretmaji

Pomemben del ajurvedskih naukov so določeni tretmaji, ki so bodisi usmerjeni na določen problem ali pa na splošno spodbujajo ravnovesje treh doš.

Izvajalec ajurvede bo izdelal načrt zdravljenja, ki je vam posebej prilagojen. Upošteva vašo edinstveno fizično in čustveno sestavo, primarno došo in ravnovesje med temi tremi elementi.

Cilj zdravljenja je osvoboditi telo neprebavljene hrane, ki lahko ostane v telesu in vodi do bolezni. Postopek čiščenja, imenovan tudi panchakarma je zasnovan za lajšanje simptomov ter ponovno vzpostavitev harmonije in ravnovesja. Da bi to dosegli, lahko ajurvedski režim vključuje čiščenje krvi, masažo, zdravilna olja, zelišča in po potrebi klistir ali odvajala.

Namig

Prosimo, da vedno kupujete ajurvedske izdelke samo od popolnoma zaupanja vrednih proizvajalcev, ki so najbolje locirani v Evropi in katerih izdelki so testirani na škodljive snovi iz strani neodvisnih organizaciji. Vedno znova se zgodi, da so ajurvedski izdelki iz Azije kontaminirani s težkimi kovinami, kot so svinec, živo srebro ali arzen. Te težke kovine lahko povzročijo življenjsko nevarne bolezni, zlasti pri otrocih.

Prav tako se vedno posvetujte s svojim zdravnikom, preden poskusite z ajurvedo ali katero koli drugo alternativo zdravljenja, tako boste na varni strani.