Ajurveda in medicina

Ajurveda in medicina

Zdravnik pojasnjuje

Star indijski pregovor pravi: »Če prehrana ni pravilna, zdravila (op. zdravilna zelišča) ne bodo koristila. Če je prehrana pravilna, zdravila ne boste potrebovali.”

V svoji praksi jasno opazim, kdaj se kdo drži tipu primerne diete po ajurvedi. Moje storitve zdravnika so (razen pri resnih in kroničnih boleznih) komaj kdaj potrebne. Zdravila za krvni tlak, zdravila za zniževanje holesterola, uspavala, antidepresivi, sredstva za zaščito želodca, zdravila proti bolečinam, odvajala, tablete proti alergijam in uživanje alkohola ali kofeina je po mojih izkušnjah pogosto mogoče zmanjšati ali prenehati z upoštevanjem prehranskih pravil in spremembo vedenja pod medicinskim nadzorom.

Ajurveda ljudem ponuja individualna priporočila glede prehrane, vedenja in terapije glede na njihov tip doše. Doše se v človeškem telesu odražajo v individualni obliki in lahko postanejo vidne skozi njihove značilne lastnosti. Ajurvedska priporočila so vedno odvisna od trenutnih simptomov in osnovne konstitucije, presnovnega statusa itd. Nekaj osnovnih načel prehrane pa lahko opišemo tukaj:

Kakovost
Ajurveda tradicionalno pomeni kakovost kot učinek na doše. Podrobno opisuje, kakšne lastnosti (gune) imajo nekatera živila in kako lahko shranjevanje, fermentacija, predelava itd. spremeni te lastnosti v korist posameznika.

Pri hrapavosti (npr. artroza sklepov), suhosti (zaprtje, luščenje), napenjanju, krčih, nervozi, motnjah spanja, bolečinah in občutljivosti na hladen prepih prevlada Vata doša. Tukaj priporočam, da se izogibate hladni, napeti, grenki, ostri, lahki, suhi hrani, še posebej zvečer. Solata je običajno hladna, grenka, napihnjena in lahka in kljub znanim »dobrim« sestavinam in nizki vsebnosti kalorij v takih primerih ne bi bila dobra za telo in bi poslabšala omenjene simptome.

Količina
4-6 ur po jedi bi morali začeti čutiti lakoto. Mišljena je prava lakota s krulečim želodcem. Šele potem morate jesti. Če traja predolgo, je treba količino obrokov zmanjšati. Če postanete lačni že prej, bi morali jesti več. Priporočljivi so 3 obroki. Idealno bi bilo, da bi po jedi v želodcu ostala 1 pest tekočine, 1 pest goste hrane in 1 pest "prostora", da se lahko obrok dobro predela.

Kombinacija
Nekatere kombinacije živil lahko povečajo vnetne odzive v telesu. Z mojega vidika bi bili idealni negativni primeri: pica s salamo, cordon bleu ali toast s šunko in sirom s kečapom – tukaj boste našli neugodne kombinacije, kot so meso/sir ali sir/paradižnik s pšenico, ki lahko napihne in povečuje počasno prebavo. Dobre kombinacije z začimbami ali zelišči pa lahko zmanjšajo napenjanje hrane ali pa pospešijo absorpcijo vitalnih snovi v črevesju.

Vročina / mraz
Če trpimo zaradi menstrualnih krčev ali jeze, se zlahka potimo in ne prenašamo neposrednega sonca ali vlažnega vremena, takrat ne jemo čilija, ingverja, črnega popra ali mastne hrane. Če imamo rado nekaj pikantnega, se osredotočimo na ohlajanje semen kardamoma in nageljnovih žbic ali pa namesto svežega ingverja uporabimo ingver v prahu.

Predelava
Pri sušenju hrani odstranimo vodo (kapha) in dodamo hrapavost, trdoto, lahkotnost in suhost (vata lastnosti), kar lahko obrne učinek na telo – brez suhega sadja v vati! Da spremenimo njihov učinek na telo pa lahko suho sadje kuhamo.

Časovna in lokacijska referenca
Letni čas, življenjska doba in čas v dnevu vplivajo na ravnovesje doše. Jeseni je obogatena poletna vročina, tukaj ne smete jesti preveč začinjenega. Pozimi je lahko hrana nekoliko težja in mastna, v vlažnem in mrzlem prehodu na pomlad pridejo na vrsto postne kure z lahko hrano. Zajtrk naj bo ob ali pred 6.00, saj kapha doseže vrh ob 8.00 in nas lahko naredi težke. Za večerjo priporočamo juho ali manjšo porcijo pogretega kosila.

Učinek na psiho
Na gune psihe (tamas, rajas in sattva) vplivajo isti elementi kot na doše (vata, pitta, kapha). Tamas: Duševno počasnost, strah, otopelost, neumnost poslabša alkohol in druga pomirjevala, konzervirana hrana, suha hrana kot je čips ali skorjica kruha, sestavine, ki niso več sveže ali meso, ribe, jajca in starani siri. Težave nam lahko predstavlja tudi preveč zdrave hrane. Radžas: Bojevniško aktiven, a nezaveden in egocentričen, zagnan duh se krepi s poslovno hrano in gostilniškimi kuhinjami z veliko toplote, cvrtega, pogretega in česna. Sattva: Sprostitev in zavestna povezanost z okoljem vas osrečujeta. V ta namen se priporoča sočna in hranljiva, naravna hrana. Lahko je sladko ali rahlo mastno, kot so oreščki in med, ghee in mleko, žita, ki so bila dolgo skladiščena, mlada zelenjava in popolnoma zrelo sadje.

Pijače
Priporočam začimbno-zeliščni čaj do 16. ure, drugače pa vodo ali hladen izvleček koriandrovih semen. Pri vodi sem pozoren na vsebnost rakotvornih nitratov, ki naj bi bila daleč pod dovoljenimi 50 mg/l (meta študija je pokazala več raka na želodcu).

Priporočljivo je tudi:

  • Povečanje telesne mase: Pijte po obroku
  • Ohranjanje telesne teže: Pijte s hrano
  • Hujšanje: Pijte pred obroki

S temi splošnimi smernicami in pravilno tabelo hrane, povezano z došo, lahko po kratkem času dosežete več energije in dobrega počutja. Vendar je treba prehrano in vedenje vedno prilagoditi trenutno prevladujočim boleznim, simptomom in zdravilom, na podlagi zdravniškega nasveta.

O avtorju:
Dr. Daniel Scheidbach (mag. ajurvedske medicine) v bližini Gradca že 8 let vodi integrativno ajurvedsko ordinacijo, v kateri poleg oljnih nanosov ali masaž ponuja tudi nasvete o tipu primernega vedenja in prehrane po ajurvedi ter kuharske tečaje. Poleg tega vodi blog Ajurveda na spletni strani vedizin.at, kjer se poleg predavateljskega dela v svoji ordinaciji, na kongresih, za Medicinsko univerzo v Gradcu ali v skupnostih in podjetjih bori za to, da bi se ajurveda uporabljala kot medicinsko učinkovit nauk o življenju zraven bolj znanega wellness značaja.

Opomba: Vsebina članka odraža mnenje avtorja v vlogi ajurvedskega zdravnika in splošnega zdravnika in ne ustreza nujno stališčem ajurvede101. Objava ni namenjena oglaševanju, temveč zgolj informativnosti in ni namenjena dvomom glede varnosti in primernosti drugih živil, spodbujanju k prekomernemu uživanju določenih živil ali dajanju vtisa, da bi lahko nadomestila ustrezno, uravnoteženo in pestro prehrano.