O učinku okusa v ajurvedi

O učinku okusa v ajurvedi

Na svetu je nešteto živil in vsaka od njih ima svoj poseben, edinstven okus. Vendar pogosto uporabljamo iste besede za opis različnih okusov. To je nenazadnje posledica naše sposobnosti, da z jezikom zaznamo le določeno število različnih okusov. Ajurvedsko znanje to očitno pomanjkljivost omogoča ljudem, da jedo več hrane, ki ustreza njihovi lastni postavi in ima nanjo še posebej pozitiven učinek.

Zaradi tega ima okus hrane v ajurvedi zelo posebno vlogo. Če pri vas prevladuje tip pitte, se raje izogibajte začinjeni hrani, ker ima močan poživljajoč učinek. Namesto tega bi morali raje jesti hrano, ki hladi, ki je npr. pogosto grenka.

V ajurvedskem svetovnem nazoru pa je skupaj šest okusov, torej več, kot jih danes poznamo v zahodnem svetu. Poleg klasike sladko, kislo, slano in grenko, ajurveda kot okuse vidi tudi pikantno, zeliščno... Oglejmo si okuse podrobneje:

Sladko

Sladko spodbuja rast telesnega tkiva, neguje, poživlja, daje zadovoljstvo in naj bi prispevalo k dolgoživosti. Poleg tega je potrebno nahraniti živce in oslabiti učinke toksinov. Preveč sladkarij lahko privede do debelosti, počasnosti, lenobe in prekomernega spanja. Negativno vpliva tudi na prebavni ogenj, oteženo dihanje in povečanje izločanja sluzi v telesu. Še posebej ljudje s postavo Kapha morajo biti zelo previdni pri sladkarijah.

Kislo

Ta okus spodbuja presnovo, poživi, daje lahkotnost in ustvarjalnost. Poleg tega se spodbudi apetit, zmanjša napenjanje in kisla hrana naj bi zadovoljila. Preveč kisline lahko povzroči kopičenje ama, torej toksinov, njen učinek segrevanja pa naj bi spodbujal vnetje. Tisti, ki so preveč jezni, so pogosto razdražljivi, zaskrbljeni in panični.

Slano

Sol je osnovna začimba v kuhinji. Slana hrana zmanjšuje Vata, spodbuja prebavo, ker krepi Agni; V ajurvedi je oster, tekoč, pikanten, reže in uredi voljnost sklepov. Njegov učinek naj bi pomiril in odprl, zmanjšal togost, sprostil in zagotovil varnost. Poleg tega bi morala slana živila očistiti telo in zmehčati kopičenje. Preveč soli lahko poslabša nalezljive kožne bolezni, povzroči počasnost, odrevenelost, težo in naj bi celo povzročilo nagubano kožo, erektilno disfunkcijo in izpadanje las.

Grenko

Grenkoba obnavlja občutek okusa, ima razstrupljevalni in antibakterijski učinek ter pomaga pri prebavi. Lajšalo naj bi kakršno koli srbenje ali pekoč občutek, pa tudi vnetne bolezni in žejo. Po ajurvedi naj bi tudi pomagalo pri zmanjševanju maščob, očistiti kri in odstraniti toksine. Z grenkobo ste lahki, ustvarjalni in spontani. Toda preveč grenkega vas lahko utrudi, lahko se vam vrti in lahko povzroči negotovost in strah.

Pikantno

Pikantnost čisti hrano in usta, spodbuja Agni, izločke nosne sluznice in bi nam moralo dati jasnost, pogon in moč volje. Začinjena hrana povzroča evforijo, odpravlja zadrževanje vode in maščob v telesu ter zastoje in ima celo protibakterijski učinek. Ostrina spodbuja, a preveč ostrine vas lahko naredi agresivne in jezne, pa tudi počasne in utrujene. V ajurvedskem pomenu pikantnosti pa se ne uporablja samo čili, ampak npr. tudi bazilika, meta, poper, rožmarin, žajbelj, timijan ali cimet. Razlog za to je, da ima ta okus v ajurvedi tudi pikantne in aromatične lastnosti.

Zeliščno

Ta okus spodbuja duhovno odpiranje in naj bi prinesel več duhovne moči in občutljivosti. Poleg tega bi moralo zelišče zmanjšati potenje in imeti učinek sušenja ali hlajenja. Po ajurvedi bi moral ta okus spodbujati tudi celjenje vnetnih območij in ustaviti krvavitev, torej vse, kar naj bi se zacelilo s skupno rastjo. Vendar bi lahko preveč zeliščnega okusa lahko negativno vplivalo na psiho in lahko poslabšalo duševne bolezni.

Kombinacija zmaga

Kako najbolje uporabiti znanje o različnih okusih? Najbolje je, da se prepričate, da vaši obroki vsebujejo vse okuse. Tako jedi niso le okusne, ampak tudi uravnotežene in prebavljive. Sladko -kisla omaka, sol in poper se odlično podata k grenki in trpki solati iz rukole. Kot lahko vidite, smo hitro in enostavno združili vseh šest ajurvedskih okusov. To uravnava suhe, grobe in hladilne lastnosti rukole. Ampak to je le primer. Vaša domišljija tukaj nima meja.