9 ajurvedskih večernih ritualov za srečo in dober spanec

9 ajurvedskih večernih ritualov za srečo in dober spanec

Če smo zvečer po napornem dnevu popolnoma izčrpani, ni čudno, da več nimamo energije, da bi dan končal na konstruktiven način in telo prav tako ne nudi več tako nujne nege, da bi se lahko spopadlo s pripravo na naslednji dan.

Tukaj lahko pomagajo večerni ajurvedski rituali. Z redno večerno ajurvedsko rutino ne boste le našli mir in tišino in imeli naslednji dan več energije, tudi bolje boste spali.

Še en plus, ne vključuje spiska težkih korakov. Potrebujete le malo zasebnega časa in redno vadbo, saj vaja olajša vse.

Česa se je potrebno izogibati

Preden si podrobneje ogledamo večerno rutino, si poglejmo dejavnosti, ki jih zvečer ne bi smeli izvajati, ker imajo spodbuden učinek.

Tu je kratek seznam nekaterih dejavnosti, ki bi se jim v idealnem primeru morali izogniti po 20. uri, če ne prej:

 • Odpravite se spat pred 22.00 uro.
 • Izogibajte se močni svetlobi v hiši in modri svetlobi na zaslonih
 • Izogibajte se vsakemu delu, tudi pogovoru o delu
 • Izogibajte se težkim, resnim ali vznemirljivim pogovorom in prepirom
 • Izogibajte se domačim nalogam ali šolskim dejavnostim (študij, branje učbenikov itd.)
 • Izogibajte se preverjanju ali odgovarjanju na e -pošto
 • Izogibajte se računalnikom, telefonom in drugim stimulativnim elektronskim napravam
 • Izogibajte se gledanju televizije ali filmov (zlasti strašljivih ali spodbudnih)
 • Če morate gledati televizijo, to storite zunaj postelje in nato opravite nekaj priporočenih pomirjevalnih dejavnosti
 • Izogibajte se glasni glasbi
 • Izogibajte se vadbi (lahek in miren sprehod je ustrezen)
 • Izogibajte se poznemu uživanju hrane
 • Izogibajte se pitju preveč tekočine
 • Izogibajte se spanju na kavču

Večerni ajurvedski rituali za miren spanec

Naslednji ajurvedski večerni rituali vam bodo pomagali pri sprostitvi in pridobivanju pozitivne in sproščujoče energije.

1. Recite NE kofeinu:

Držite se tega pravila in omejite porabo kofeina samo na jutro, saj je tako bolje kot zvečer. Zadnjo kavo bi morali popiti najpozneje po kosilu, saj vas kofein okrepi za naslednjih 6 ur. Za umiritev živcev je priporočljivo piti toplo mleko z muškatnim oreščkom ali zeliščni čaj, kot je npr. kamilica ali melisa.

2. Jejte zgodnjo in lahko večerjo:

Po ajurvedi se med 18. in 22. uro aktivira energija kapha vode in zemlje, ki sprošča prebavni sistem.

Zato je bolje, da imate obrok pred tem časom, da bo prebava nemoteno delovala pred spanjem. Ta obrok mora biti tudi čim lažji, da ga dodatno ne občutite v želodcu.

3. Ne pijte vode med obroki in takoj po njih:

Priporočljivo je, da po obroku držite 30-minutni odmor, saj voda razredči prebavne sokove, zavre vaš prebavni sistem in moti raven insulina.

Zato ne pijte vode med obrokom in takoj po njem.

4. Po večerji žvečite nekaj semen koromača:

Semena koromača se uživajo v mnogih delih sveta zaradi svojih protimikrobnih lastnosti in visoke vsebnosti vlaknin. Po večerji žvečite žlico semen komarčka, da bo vaš želodec srečen in zdrav.

5. Po jedi se sprehodite:

Držite se te navade, saj vas bo rešila številnih bolezni, ki jih povzroči ležanje na kavču takoj po večerji. Pojdite na sprehod, da pomagate prebavi.

6. Zmanjšajte stimulacijo:

Modra svetloba z zaslonov moti vaš spanec in napenja oči, saj ti stimulansi preprečujejo, da bi se vaš um izklopil. Vsaj eno uro pred spanjem izklopite televizor, računalnik in telefon ter zatemnite luči v spalnem prostoru. Še bolje je (kot že omenjeno), če po 20. uri ne pogledate v zaslon.

7. Zvečer zmasirajte noge z oljem

Narava je na vaša stopala postavila nekaj pomembnih pritiskov, ki ob ustrezni stimulaciji lahko razbremenijo celotno telo. Zaradi tega bi morali razvajati stopala s pomirjujočimi eteričnimi olji, kot sta vetiver ali sandalovina, ki pomagajo pri spanju.

8. Asane za boljši spanec:

Otrok, vrtenje hrbtenice ali trupel položaj so idealni za pomiritev in sprostitev mišic, ki jih čez dan močno uporabljamo, zlasti v predelu bokov.

9. Zgodaj zaspite:

V ajurvedi doša kapha hitro zaspi in časovni pas za spanje kapha je med 18. in 22. uro, zato je v tem obdobju priporočljivo iti spat. Močna in počasna energija kapha vas bo močno uspavala.

-

Kot pri vseh ajurvedskih programih zdravljenja je doslednost bistvena. Če torej vsake toliko časa upoštevate ta priporočila, ne boste dobili učinkovitih in dolgotrajnih koristi, ki bi si jih najverjetneje želeli. Seveda smo omenili veliko predlogov. Ni potrebno upoštevati vse vsak večer. Namesto tega je najbolje izbrati dve do tri stvari, ki vas najbolj pritegnejo, in jih naredite vsako noč. Potem lahko na določen večer prilagodljivo sprejmete dodatne ukrepe ali ne.

Vse se konča dobro; to se po ajurvedskih večernih obredih uresničuje vsak dan.