Kako hitro in enostavno pripraviti zelenjavo na ajurvedski način

Kako hitro in enostavno pripraviti zelenjavo na ajurvedski način

V ajurvedi je kuhinja zelo zelenjavna. Pomembno je vedeti, kako hitro in enostavno pripraviti zelenjavo.

Priprava zelenjave po ajurvedskem poučevanju

V ajurvedski teoriji hrane jedo večinoma kuhano zelenjavo. Razlog za to je razmeroma preprost: preveč surove zelenjave ni priporočljivo, ker je težka za želodec in je tudi težko prebavljiva. Če si res želite surove zelenjave, jo je najbolje uživati poleti ali pri kosilu, ko je agni, prebavni ogenj, najmočnejši.

Najprimernejši načini priprave zelenjave v ajurvedi je ocvrta zelenjava v gheeju ali para z malo vode. Z dodajanjem soli se zmanjša tudi čas kuhanja.

Tukaj vam predstavljamo nekaj osnovnih receptov za pripravo skoraj vseh vrst zelenjavnih ajurvedskih jedi, predvsem okusnih in hitrih.

Osnovna omaka, ki se dobro poda k vsaki zelenjavi

V ponev z gheejem dajte žličko kurkume in jo segrejte. Zdaj dodajte vodo, narezano zelenjavo, pol čajne žličke koriandra v prahu, čili v prahu, cimet in kardamom. Zmešajte dobro pest mandljev in dodajte sol in malo nerafiniranega sladkorja, odvisno od vašega okusa.

Osnovni recept za večino vrst zelenjave

Vzemite del zelenjave, ki jo želite, operite in narežite na rezine. Pražite ga v ponvi z gheejem in gorčičnimi semeni ter semeni kumine. Če je zelenjava dobro narejena, dodajte sol, kurkumo in malo čilija v prahu (da bodo stvari preprostejše) - tako bo zelenjava ohranila svoj okus.

Osnovni recept za temno zeleno listnato zelenjavo

Na ponvi popecite dve žlici sezamovih semen do zlato rjave barve in jih odstavite. Zdaj popražite 4 porcije sesekljane zelene listnate zelenjave z dvema sesekljanima strokoma česna in približno žličko sesekljanega ingverja v gheeju. Na koncu dodamo popečeno sezamovo seme in vse solimo.

Zelenjavni kari za tri doše

V ponvi segrejte 2 žlici gheeja, dodajte žličko kumine, gorčična semena, ajwan in ščepec asafoetide. Ko zrna popnejo, dodajte kurkumo in kajenski poper, nato štiri porcije sesekljane mešane zelenjave (po okusu) in začinite s soljo. Dobro premešajte. Nato zmanjšate ogenj in pustite, da vse pokrito vre. Pribl. po petih minutah dobro premešajte in nato dušite še petnajst minut oziroma dokler zelenjava ne postane mehka. Razporedite po krožniku in okrasite z limonino lupinico.