Recept: Agni čaj

Recept: Agni čaj

Agni, prebavni ogenj, torej sposobnost našega telesa, da uporablja hranila iz hrane, ima osrednjo vlogo v ajurvedskem znanju. Le če naš Agni dobro deluje – torej če ni prešibak, pa tudi ne premočan – se po jedi počutimo energični in fit.

Skratka, naš prebavni ogenj skrbi za uravnavanje temperature, je odgovoren za prebavo, absorpcijo in asimilacijo vnesenih hranil ter hrano pretvarja v energijo.

Če je naš agni moten, pa smo po obroku letargični in izčrpani ali pa se preprosto počutimo neprijetno, lahko nas celo boli. Kot lahko vidite, je izjemno pomembno, da se zavedate Agnija.

Eden od načinov za to je Agni čaj. Je preprost napitek, ki pomaga uravnavati in spodbujati prebavne sposobnosti z izboljšanjem vseh funkcij prebavnega sistema.

SESTAVINE

  • 1 liter vode
  • 1 ščepec kajenskega popra
  • 2 pesti sesekljanih korenin ingverja
  • 2 žlici sukanata ali drugega sladila
  • 1 do 2 čajni žlički kamene soli
  • sok polovice limete

PRIPRAVA

  1. Zgornje sestavine, razen soka limete, zavremo, nato pa pustimo, da vre skupaj 20 minut.
  2. Lonec odstavite s štedilnika in pustite, da se za nekaj minut ohladi.
  3. Zdaj dodajte sok limete. (Ne kuhajte limetinega soka.)
  4. Čaj nalijte v termovko in uživajte ves dan.