Dva okusna recepta za ajurvedsko juho

 Dva okusna recepta za ajurvedsko juho

Ta teden delimo z vami naše recepte za hladno juho iz sladkorne pese in jogurta in kremno juho iz koromača in krompirja. Oba recepta sta kot nalašč za ajurvedsko kuhinjo! Uživajte.

Juha iz sladkorne pese in jogurta

Sestavine:

  • 4 pese, naribane
  • 250 ml svežega jogurta
  • sol
  • poper

Navodila:

  1. Peso kuhamo 45 minut v litru vrele vode.
  2. Izklopite kuhalno ploščo in pustite, da se pesa ohladi na sobno temperaturo. Dodajte sol in poper po okusu, nato pa sir v jogurtu.
  3. Dobro premešamo, da se sestavine združijo ali dodajte v mešalnik in zmešajte.
  4. Uživajte pri sobni temperaturi.

Kremna juha iz koromača in krompirja

Sestavine za 4 velike porcije:

  • 4 skodelice koromača, nasekljanega na majhne koščke
  • 4 skodelice krompirja, olupljene in narezane na majhne koščke
  • 120 g ghee
  • 1l zelenjavne juhe
  • sol
  • beli poper

Navodila:

  1. Ghee damo v lonec za juho in na manjšem ognju stopimo. Dodamo koromač, čez njega potresemo sol in ponev pokrijemo. Kuhamo na nizki vročini, občasno premešamo, dokler koromač ne postane mehak.
  2. Dodamo krompir in zalogo zelenjavne juhe. Kuhamo na srednji temperaturi 15 minut, dokler krompir ni mehak.
  3. Naredimo pire.
  4. Dodamo sol in poper po okusu ter okrasimo, garniramo s koromačem.
  5. Uživajte!

* Ghee ustvari čudovito kremno juho, ne da bi ji bilo treba dejansko dodajati smetano. Ker se koromač kuha v gheeju, ghee okrepi okus koromača.