Kaj bi morali vedeti o vroči vodi

Kaj bi morali vedeti o vroči vodi

Tradicionalna ajurvedska besedila so polna sklicevanj na vse vrste vode. Ne glede na to, ali gre za izvirsko vodo, vodo iz ribnikov ali deževnico, je voda najpomembnejši element in njen vpliv na naše dobro počutje je podrobno opisan.

Koristi vode z ajurvedskega vidika

Ajurveda vodi pripisuje številne pozitivne učinke na človeka. Najpomembnejši so:

  • Preprečuje utrujenost.
  • Voda naredi sijočo kožo.
  • Preprečuje prebavne težave.
  • Pomirja um in prinaša zadovoljstvo.
  • Voda je osvežilna in jo telo hitro absorbira.
  • Voda daje življenje.
  • Voda ima čistilne lastnosti.

Nekateri ljudje imajo suho kožo in nenasitno žejo, kljub temu da pijejo veliko vode. Po ajurvedi lahko to povzroči šibek prebavni ogenj. Poleg tega bi ama (presnovni ostanki) lahko ovirali pot vode do naših celic. Da bi povečali absorpcijo vode, je zato priporočljivo, da vodo nekaj časa vremo in po možnosti dodamo začimbe ali zelišča, da okrepimo učinek.

Zakaj je topla voda tako dobra

Po ajurvedskem učenju vrenje obogati vodo z energijo in ji da prodorno kakovost (sukšma). Prevreta voda naj prodre globlje v telo in ga bolje očisti.

Zato ajurveda priporoča redno pitje tople vode. Vodo preprosto pustite vreti približno deset minut. Tako pripravljena naj bi spodbudila Agni, prebavni ogenj, tako da se hrana bolje predela in absorbira. Če med obroki pijete vodo, mora poskrbeti tudi za to, da se v vodi topni toksini izpraznijo iz telesa.

Začimbe imajo dodaten učinek, če jih kuhamo dlje časa. S svojo aromo laskajo tudi čutom.

Koliko vode je dovolj

Po ajurvedskem znanju imajo številni dejavniki pomembno vlogo pri vprašanju, koliko vode naj popijemo. Med njimi so:

  • starost
  • povprečni stres
  • vreme
  • prehrana
  • obremenitev
  • tip konstitucije.

Kako piti vodo?

Najbolje je, da jo zjutraj vremo približno deset minut in nato napolnimo v termovko. Nato jo popijte vsakih 30 minut čez dan.

Uživajte v vodi ob obrokih

Ajurvedski spisi priporočajo pitje čiste vode ob obrokih. Ker ajurvedska kuhinja vsebuje že veliko začimb, zadostuje čista voda. Če pa hrana ni začinjena, lahko pijete vodo z začimbami.

Količinsko je kozarec vode na obrok optimalen - pravilo. Vedno je odvisno od tega, kakšno jed zaužijete. Za juho je seveda treba manj vode, za zelo suhe jedi pa tudi več.

Pomembno: Nikoli ne pijte hladne vode s hrano. Voda mora biti sobne temperature ali vroča. Hladna voda močno zmanjša prebavni ogenj, ki ni nikoli dober, predvsem pa je ob obrokih slab.

Če ste žejni po obroku, pijte dovolj vode, dokler žeja ne mine. To preprosto pomeni, da vaše telo potrebuje več vode za prebavo.

V naslednjem članku bomo preučili, katere začimbe lahko dodate vodi - odvisno od vaše konstitucije.