Prehranske smernice za tip pitta

ponedeljek, 15. junij 2020

Prehranske smernice za tip pitta

Smernice, ki jih bomo pripravili, so splošne narave. Vsak od nas je drugačen in morda bomo morali ustrezno prilagoditi. Morda ste pitta z alergijo na sadje na eno od teh sadežev - samoumevno je, da tega sadja ne bi smeli jesti, kajne? Ne jejte ničesar, na kar ste alergični, ne glede na to, kako zelo priporočljivo je, mmmmkay? Na izbiro hrane lahko vplivajo tudi drugi spremenljivi pogoji, kot so moč Agni, letni čas, temperatura in prevladujoče doše.

Opomba: preden spremenite svoje prehranjevalne navade, se morate najprej pogovoriti s svojim zdravnikom. Ta prehranski vodič je zgolj informativen in ni namenjen zdravljenju bolezni, lajšanju simptomov ali preprečevanju njihovega pojavljanja.

Smernice

Vrste pitta je treba na splošno jesti sladko sadje. Izogibati se je treba kislega sadja. Zelenjava naj bo sladka in grenka, začinjene zelenjave pa se je treba v veliki meri izogibati.

Legenda:

* = v redu zmerno

Sadje

Zelenjava

Dobro

Zmerno

Dobro

Zmerno

Ananas (sladek)

Jabolka (sladka)

Marelice (sladke)

Avokado

Jagode (sladke)

Hruške

Fige

Granatno jabolko

Češnje (sladke)

Kokos

Lime *

Mangoji (zreli)

Melone

Pomaranče (sladke)

Papaya *

Slive

Rozine

Lubenica

Grozdje (rdeče in vijolično)

Ananas (kislo)

Jabolka (kisla)

Marelice (kisle)

Banane

Jagode (kislo)

Brusnice

Jagode

Grenivke

Češnje (kisle)

Kiviji

Mango (zelen)

Pomaranče (kisle)

Breskve

Slive kisle

Rhubarb

Tamarind

Grozdje (zeleno)

Limone

Artičoke

Grenka melona

Listnato zelenico

Cvetača

Brokoli

Grah

Koromač (janež)

Stročji fižol

Kale

Kumare

Korenje (kuhano)

Korenje (surovo) *

Krompir, sladek in bel

Zelje

Solata

Koriander

Por (kuhan)

Dandelion zelenice

Okra

Oljke, črne

Paprika (sladka)

Peteršilj

Peteršilj

brstični ohrovt

Pesa, kuhana

Zelena

Jeruzalemske artičoke

Čebula (kuhana)

Jajčevci / Jajčevci

Daikon redkev

Zeleni čiliji

Bučna hruška (sadje)

Korenine repinca

Česen

Kohlrabi

Por (surovi)

Koruza (sveža)

Hren

Oljke, zelene

Pekoča paprika

Redkev (surov)

Pesa (surova)

Gorčična zelena

Špinača (kuhana)

Pesa

Pesna zelena

Paradižnik

Čebula (surova)