Recept: Ayurvedic Mung Dal Kitchari za vse tri doše

ponedeljek, 22. junij 2020

Recept: Ayurvedic Mung Dal Kitchari za vse tri doše

Ta recept je v ajurvedski prehranski znanosti ključen, saj je namenjen predvsem pomoči pri boleznih in med razstrupljanjem. Mung Dal je "tridosični", kar pomeni, da ima ravnovesje vate, pitta in kapha. Skupaj z rižem je tudi popoln vir beljakovin.

Če pripravljate ta recept v hladnih zimskih mesecih, ga ne pozabite oplemenititi z ghee.

Sestavine

  • 200 g basmati riža
  • 200 g rumene ali zelene Mung Dal
  • 10 zrn črnega popra
  • 5 nageljnovih žbic
  • 5 kosov kardamoma, cele
  • 3 lovorjevi listi
  • 3 žlice ghee ali kokosovega olja
  • 2 žlici kokosovih kosmičev
  • 1,5 l vode
  • 1 kos lupine cimeta, 4 cm
  • 1 kos ingverja (2-3 cm), nasekljan
  • ½ žlice kurkume
  • ½ žličke križne kumine
  • ½ žlice koromačevih semen
  • Ščepec Asafoetide
  • nekaj listov koriandra

Neobvezno:

  • za enolončnico lahko dodate zelenjavo, ki ustreza vaši konstituciji, npr. 300 g narezanega korenja ali zelene
  • svež limonin sok (za povečanje agni)
  • sesekljan koriandrov list za serviranje

Opomba: Namesto riža basmati lahko uporabite tudi rjavi riž ali ječmen - s tem so Kitchari bolj srčni. Če imate dober prebavni ogenj (Agni), lahko poskusite pripraviti ta recept tudi s črnim Dalom. Ta ima večjo vsebnost beljakovin, vendar ga je težje prebaviti.

Priprava

  1. Dal nekaj ur namakajte, da olajšate prebavo.
  2. Riž in dal operemo ločeno, vodo vsaj dvakrat spremenimo.
  3. Zmešajte ingver, kokos, koriander in 125 ml vode.
  4. Ogrejte veliko ponev in nato dodajte ghee ali kokosovo olje, cimetovo palčko, klinčke, kardamom, poper, semena koromača, kumino in lovorjev list. Mešamo, dokler ne zadiši.
  5. Zdaj dodajte mešanico ingverja, kokosa, koriandra in vode, nato asafoetide, kurkume in soli.
  6. Pečete ob stalnem mešanju, dokler vse lepo ne porjavi.
  7. Vmešajte riž in dal, nato dodajte preostalo vodo in kuhajte pet minut.
  8. Kuhajte še 25-30 minut, dokler se dal in riž ne zmehčata.
  9. Razdelite na krožnike, okrasite z listi koriandra in uživajte.